Skip directly to content

Az Orientale Lumen húsvéti koncertjének előzetese a Panagia Központban

Esemény dátuma, időpontja: 
2015. április 9. 19.00
Helyszín: 
Panagia Központ, 1056 Budapest, Molnár utca 3. (fsz.)
Az Orientale Lumen IV. sorozatásnak 2. koncertje április 12-én, vasárnap lesz a Szent István bazilikában, melynek rövid ismertetője:
 
A vendégművész egy csodás hang Libanonból: Abeer Nehme
 
A Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) c. hangversenysorozatának áprilisi hangversenyén bemutatkozik a magyar közönség előtt ABEER NEHME. Az Ortodox Húsvétvasárnap estéjén itthon eleddig soha nem hallott imádságos zenék töltik meg a Szent István Bazilika csodás belső terét. Abeer a fiatal közel-keleti keresztény előadói generáció vezető alakjává lett az elmúlt pár évben. Lenyűgözően nagy hangterjedelme, csodás színű hangja és átszellemült, hittel telt előadásmódja magával ragadja a zenében lelki táplálékra és békére vágyó hallgatót. (Abeer egyébként színésznőként és televíziós személyiségként is ismert Libanonban, valamint Görög- és Törökországban is.) A Szent Efrém
 
Férfikarral való első találkozása is így történt: 2013 őszén Magyarországon egy szocio-etnikai TV-film műsorvezetőjeként forgatott, s felkeltette érdeklődését az a hír, hogy Budapesten van egy olyan férfikar, amely a bizánci egyházzenei örökség kutatásával és megszólaltatásával foglalkozik. A Bakáts téri plébániatemplomban felhangzó férfihangok  – elmondása szerint -  oly mélyen érintették Abeert, hogy kilépve szerepköréből improvizálni kezdett az efrémesek iszón-hangjaira. (A bizánci zenére jellemző mély, hosszantartó basszus-hangok.) A férfikart nem kevésbé érintette meg az elragadó személyiségű és hangú „műsorvezető asszony”, s azonnal tervezgetni kezdtek…
 
Első közös koncertjük egy évre rá, 2014 júniusában a marokkói Fez városában jött létre: a nagy múltú szakrális fesztivál nyitóhangversenyén majd 4000 ember hallgatta őket, köztük a király hitvese, Lalla Salma hercegnő, aki melegen gratulált a keresztény zenéket éneklő libanoni és magyar zenészeknek. 2015. április 12-én, vasárnap 20.00 órakor pedig énekesként először lép föl Abeer Nehme Budapesten, ahol arameus, görög, kopt, magyar, melkita, szárd, szláv és szír zenékből álló nagyheti és húsvéti programot mutatnak be a Szent Efrém Férfikarral.
 
 
Következő alkalom: 2015. május 28. csütörtök 19.00
 
 Minden érdeklődőt szeretettel várunk az előkészületre a Panagia Központba és a koncertsorozatra a Szent István bazilikába is!
 
Bővebb információ: